×

منوی اصلی

true
اولین معامله تجاری ایران با ارز دیجیتال بیت‌کوین انجام شد
مدیریت شرکت کیان پترولیوم به شماره ثبت١٧٧٢٧ در مورد اولین معامله در کشور ایران با استفاده از ارز دیجیتال بیت کوین در صنعت نفت،گاز و پتروشیمی گفت: از مدت ها قبل به دنبال استفاده از ارز دیجیتال در معاملات تجاری صنعت نفت بودم.

به گزارش نسیم یزد نیوز،«معین دانشیان»اظهار کرد: طبق ماده ۲ قانون مجازات عمومی،هر فعل یا ترک فعل که مطابق قانون قابل مجازات یا مستلزم اقدامات تامینی یا تربیتی باشد جرم محسوب است و هیچ امری را نمی توان جرم دانست مگر آنکه به موجب قانون برای آن مجازات یا اقدامات تامینی یا تربیتی تعیین شده باشد جرم محسوب می‌شود.

وی افزود: بنابراین به دلیل عدم وجود مجازات برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال یا نگهداری بیت کوین نمی‌توان این اعمال را جرم دانست در نهایت با مجاز شناخته شدن استخراج ارزهای دیجیتال از سوی مجلس شورای اسلامی و دولت، شرکت کیان پترولیوم مفتخر است اعلام کند،به عنوان اولین شرکت ایرانی خصوصی در صنعت نفت،گاز و پتروشیمی،با هدف تبدیل شدن به یک شرکت توانمند و خودساخته در راستای سیاست اقتصاد مقاومتی نسبت به اولین معامله تجاری ایران با ارز دیجیتال بیت کوین مبادرت نموده است.

 مدیرعامل شرکت کیان پترولیوم تصریح کرد: با انجام شدن این معامله بستر استفاده بیشتر از این تکنولوژی در آینده برای تسهیل معاملات تجاری اللخصوص با عنایت به مزیت نسبی ایران در حوزه صنعت نفت و پتروشیمی فراهم خواهد شد.

دانشیان در ادامه با بیان این که این شرکت نسبت به اولین معامله تجاری پارافین مایع رنگبری شده گرید صنعتی در ایران مبادرت نموده و درحال بسترسازی جهت انجام دومین معامله تجاری با استفاده از بیت کوین با همتای خارجی خود است، گفت: امیداست با حمایت دولت محترم بتوانیم در راستای اقتصاد مقاومتی با راهکار ارزهای دیجیتال اقدامی نوین در خصوص دور زدن تحریم های علیه کشور عزیزمان و کارآفرینی در حوزه نفت و پتروشیمی برداشته باشیم.

بررسی روش‌های پرداخت در تجارت و بازرگانی بین‌الملل

در معاملات تجاری بین‌المللی وجهی که فروشنده در مقابل دریافت آن مالکیت کالا را به خریدار انتقال می‌دهد، به شیوه‌های مختلفی پرداخت می گردد.

روش‌های پرداخت برای به حداقل رسانیدن خطر عدم پرداخت در طول تاریخ تحولاتی را پشت سر گذاشته است که از جمله جدیدترین روش پرداخت در بازرگانی بین الملل به وسیله ارزهای دیجیتال صورت میپذیرد.

روشهای پرداخت در معاملات بین المللی، نظر به عوامل مختلف، متفاوت است. طرفین با در نظر گرفتن میزان اعتمادی که به همدیگر دارند و نیز با ملاحظه اوضاع و احوال اقتصادی و سیاسی، یکی از انواع روشهای پرداخت را در معامله خود انتخاب می‌نمایند.

پرداخت نقدی یا پیش پرداخت، پرداخت بر روی حساب باز یا وعده‌دار، پرداخت بر روی برات، پرداخت ازطریق اعتبار اسنادی (L/C) و پرداخت از طریق ارزهای دیجیتال از جمله روش‌های پرداخت در معاملات بین‌المللی هستند.

پرداخت نقدی یا پیش پرداخت :

در این حالت خریدار کالا ، تمام وجه آن را همراه با سفارش کالا در اختیار فروشنده قرار می دهد. بعد فروشنده کالا را برای وی ارسال می نماید که در این روش عمده ریسک متوجه خریدار به نفع فروشنده است. (که از معایب عمده آن نیز می باشد)

در صورتی که فروشنده اقدام به ارسال کالا نکند یا کالای ارسالی او دارای ویژگی ها و مشخصات مورد نظر در هنگام معامله نباشد، مشکلات فراوانی ایجاد شده و خریدار متضرر می شود.

پرداخت بر روی حساب باز :

این روش از نظر ریسک و اعتماد، درست در مقابل روش پیش پرداخت قرار دارد. در اینجا فروشنده بر اساس تفاهمی که با خریدار نموده است اقدام به ارسال کالا نموده و مالکیت خویش را با ارسال کالا و اسناد حمل از دست می دهد و در اختیار خریدار قرار می دهد. خریدار نیز بر اساس تفاهم اقدام به پرداخت مطابق شرایط قرارداد می نماید. در این حالت فروشنده اطمینان کامل به خریدار داشته و نیز دولت محدودیت هایی بر صادرات و واردات کالا ایجاد نمی نماید. با این حال ریسک این روش پرداخت بر دوش فروشنده می باشد که برای کاهش ریسک می تواند کالا را در چند مرحله ارسال نماید و پس از دریافت وجه مقدار کالای حمل شده مابقی کالا را ارسال نماید.

 پرداخت بر اساس برات (وصولی – اسنادی):

برای اطمینان بیشتر معامله (نسبت به دو روش ذکر شده ) و صحت کالای ارسالی، طرفین می توانند از طریق برات معاملات خویش را انجام دهند. بدین منظور فروشنده اقدام به ارسال کالا نموده و اسناد حمل را مستقیماً برای خریدار ارسال می کند و همراه آن براتی در وجه خریدار صادر می کند ( برات وصولی یا ساده ). با این حال فروشنده کالا به منظور حصول اطمینان بیشتر سعی در ارسال کالا از طریق بروات اسنادی می‌کند.

پرداخت بر اساس برات اسنادی :

در این حالت فروشنده اسناد را از طریق بانکی ارسال می کند، یعنی از بانک کارگزار خود می خواهد که اسناد را همراه با برات به بانک کارگزار در کشور خریدار ارسال نماید که پس از وصول آن اسناد توسط بانک بر اساس نوع برات ( دیداری – مدت دار ) اسناد در اختیار خریدار قرار می دهد.

در این حالت بانک کارگزار خریدار در مقابل برات دیداری هنگامی اسناد را به خریدار تحویل می دهد که وجه آن را از وی دریافت نماید و در مقابل برات مدت دار، ظهرنویسی و قبول خریدار را گرفته و اسناد را به وی تحویل می دهد و در سر رسید مبلغ برات را گرفته و تحویل بانک کارگزار فروشنده قرار می دهد.

بنابر این در برات اسنادی چهار طرف: فروشنده، بانک کارگزار فروشنده، بانک کارگزار خریدار و خریدار دخیل می باشند. البته این بانکها در خصوص مندرجات اسناد و … مسئولیتی نداشته و تنها ریسک فروشنده در دریافت وجه کالا را کاهش می دهد.

در برخی کشورها بانک کارگزار نام خویش را بر روی برات در کنار نام خریدار درج می نماید که بیانگر تضمین پرداخت وجه برات در زمان سررسید آن می باشد و تضمین صادر کننده را افزایش می دهد.

پرداخت ار طریق اعتبارات اسنادی (L/C):

اعتبار اسنادی قراردادی است که به موجب آن وارد کننده کالا به بانک گشاینده اعتبار دستور می دهد وجه کالا را به صادر کننده بپردازد. بانک گشاینده اعتبار به محض ارائه اسناد مقرر مستقیماً یا با واسطه بانک دیگر (معرفی شده) که در کشور صادرکننده واقع است وجه کالا را به صادر کننده می پردازد.

مزایایی که اعتبارات اسنادی (L/C) برای خریدار دارد :

●  توانایی بررسی اینکه صادر کننده به شرایط معامله عمل نموده یا خیر

●  بارگیری کالا در خلال یک برهه زمانی مشخص و کوتاه انجام می شود.

●  کالا با استانداردها و رویه های جهانی و قیمت مناسب تولید و فروخته می شود.

●  دریافت وام و اعتبار از بانک جهت پرداخت فوری وجه اعتبار به فروشنده

●  از طریق بانک راهنمایی شده و توصیه های حرفه ای دریافت می کند.

●  درصورتیکه شرایط مندرج در L/C را رعایت کند هیچ خطری در خصوص عدم دریافت وجه وجود ندارد پرداخت وجه در بانکی در کشور خودش انجام می شود.

●  توانایی دریافت وجه کالا بعد از بارگیری انجام می شود.

●  از طریق بانک توصیه های حرفه ای دریافت می کند.

البته این روش دارای معایبی است از جمله: وقت گیر بودن مراحل گشایش اعتبار و پرهزینه بودن آن

گروهها و افراد موثر در روش اعتبار اسنادی :

خریدار: پس از انتخاب فروشنده و مذاکره اولیه و یک توافق بین آنها شکل می گیرد و خریدار با دردست داشتن پیش فاکتور ( در ایران نیاز به مجوز ثبت سفارش ) به بانک گشاینده اعتبار مراجعه و تقاضای گشایش اعتبار اسنادی می نماید.

بانک گشاینده: این بانک در کشور خریدار واقع است و در صورتی که فروشنده به تعهدات خود عمل نماید وجه معامله را به نیابت از خریدار پرداخت می نماید.

بانک کارگزار: این بانک در کشور فروشنده واقع است و در اصل نماینده بانک گشاینده است و وظیفه ابلاغ اعتبار اسنادی به فروشنده و دریافت وجه از بانک گشاینده و انتقال به فروشنده را برعهده دارد.

فروشنده: که متعهد می شود طبق شرایط اعتبار اسنادی کالا را در برهه زمانی مشخص تولید و جهت استفاده خریدار ارسال نماید.

انواع اعتبارات اسنادی از نظر تعهدی :

اعتبار اسنادی برگشت پذیر: که بدون اطلاع قبلی ذینفع قابل اصلاح یا ابطال می باشد که ریسک فروشنده در آن زیاد است.

اعتبار اسنادی غیرقابل برگشت: که جهت هرگونه اصلاح یا ابطال نظر موافق اعضاء ال سی لازم است.

اعتبار اسنادی غیرقابل برگشت تایید شده: که فروشنده درخواست تضمین بیشتر از سوی بانکهای کشور خودش را دارد.

انواع اعتبار اسنادی از لحاظ مدت و زمان پرداخت وجه L/C :

اعتبار اسنادی دیداری: بعد از ارسال کالا و اسناد طی مراحل وجه کالا ردوبدل می شود.

اعتبار اسنادی مدت دار: در مدتی مشخص در اعتبار وجه کالا رد و بدل می شود.

اعتبار اسنادی ریفانیانس: بانک وجه را پرداخت می کند و در مدت مشخص شده وجه و بهره را از خریدار میگیرد.

اعتبار اسنادی یوزانس: بانک با گرفتن وثیقه از خریدار وجه را پرداخت می کند و بعد در سررسید مشخص وجه و بهره را از خریدار می گیرد.

پرداخت از طریق ارز دیجیتال بیت کوین:

بیت‌کوین ( Bitcoin) یک رمزارز و نظام پرداخت جهانی با کارکردهای مشابه پول بی‌پشتوانه است، ولی از نظر حقوقی هنوز هیچ کشوری آن را به عنوان پول قانونی به رسمیت نشناخته‌است.از نظر فنی بیت‌کوین نخستین پول دیجیتال غیرمتمرکز است. چرا که بدون بانک مرکزی یا مسئول مرکزی کار می‌کند.این شبکه همتابه‌همتا است و تراکنش‌ها، مستقیماً و بدون واسطه بین کاربران انجام می‌شود.

هیچ‌کس مالک شبکه بیت‌کوین نیست و مانند ایمیل، این کاربران بیت‌کوین هستند که آن را کنترل می‌کنند. کاربردهای بیت‌کوین در هیچ‌کدام از دیگر سیستم‌های پرداخت دیگری تنها به سندیت اندکی لازم است، این سیستم نیازمند دسترسی فیزیکی است و این امر سرقت را بسیار دشوار می‌سازد.

با مجاز شناخته شدن استخراج ارزهای دیجیتال از سوی مجلس شورای اسلامی و دولت محترم، معین دانشیان میدعامل شرکت کیان پترولیوم به عنوان اولین شرکت خصوصی ایرانی در صنعت نفت،گاز و پتروشیمی،با هدف تبدیل شدن به یک شرکت توانمند و خودساخته در راستای سیاست مقاومت اقتصادی نسبت به اولین معامله تجاری در ایران به وسیله #بیت_کوین مبادرت نموده است.

امید است با انجام شدن این معامله بستر استفاده بیشتر از تکنولوژی ارزهای دیجیتال در آینده برای تسهیل معاملات تجاری اللخصوص با عنایت به مزیت نسبی ایران در حوزه صنعت نفت،گاز و پتروشیمی فراهم گردد.

بیت‌کوین را شخص یا گروهی از اشخاص ناشناس تحت نام ساتوشی ناکاموتو اختراع و در سال ۲۰۰۹ به عنوان یک نرم‌افزار متن‌باز عرضه شد.

در چند سال گذشته ارزش بیت‌کوین در بازارهای جهانی از چند صدم دلار آمریکا به چندهزار دلار افزایش یافته‌است.شمار شرکت‌های خدماتی و تاجرانی که بیت‌کوین می‌پذیرند نیز در حال افزایش است.

در سال ۲۰۱۵، تعدادی بازرگانانی که بیت‌کوین را پذیرفته‌اند به بیش از صدهزار نفر رسید. کارمزد کارت‌های اعتباری بین دو تا سه درصد و کارمزد بیت‌کوین بین صفر تا دو درصد است. در اواخر سال ۲۰۱۳ دانشگاه نیکوزیا به عنوان نخستین دانشگاه، بیت‌کوین را پذیرفت و شروع به ارائه یک برنامه تحصیلی در مطالعه ارز رمزها کرد.

بازرگانان پذیرنده بیت‌کوین، از خدمات پرداخت ارائه دهندگان بیت‌کوین مانند BitPay یا Coinbase استفاده می‌کنند. هنگامی که یک مشتری در بیت‌کوین پرداخت می‌کند، ارائه‌دهنده سرویس، بیت‌کوین را از طرف فروشنده می‌پذیرد، به‌طور مستقیم آن را تبدیل، و مقدار به دست آمده را با کارمزدی کمتر از یک درصد به حساب بانکی فروشنده می‌فرستد.

شرکت‌های بیت‌کوین همواره با بازکردن حساب در بانک‌های سنتی، مشکل داشته‌اند. در سال ۲۰۱۴ بانک اچ‌اس‌بی‌سی سرویس دهی به صندوق‌های تأمینی با لینک به بیت‌کوین را رد کرد. در همین سال، بانک مرکزی استرالیا حساب‌های وابسته به کسب و کار با بیت‌کوین را بست. به‌طور کلی بانک‌های استرالیا به بستن حساب کاربرانی که از کسب و کارهای ارزی دارند، شُهره‌اند. با این حال، بانک‌های استرالیا فناوری بلاک‌چِین که اساس آن بیت‌کوین است را پذیرفته‌اند. در گزارشی در سال ۲۰۱۳، بانک مرکزی آمریکا (فدرال رزرو) بیت‌کوین را به عنوان ابزار عمده پرداخت برای تجارت الکترونیک و یک رقیب جدی برای ارائه دهندگان انتقال پول سنتی پذیرفت." در ماه ژوئن سال ۲۰۱۴، نخستین بانک که بدون کارمزد، سپرده‌ها را تبدیل به بیت‌کوین می‌کند، در بوستون باز شد.

برخی از مهمترین مزایای استفاده از بیت‌کوین را در مقابل دیگر سیستم‌های پولی:

- هیچ شخص ثالثی نمی‌تواند اموال شما را مصادره کند.

از آنجایی که چندین نسخه اضافی از پایگاه داده نقل و انتقالات مالی وجود دارد، هیچ کسی نمی تواند بیت‌کوین شما را مصادره کند. نهایت کاری که کسی می‌تواند بکند این است که کاربر را از طرق دیگر مجبور کند تا بیت‌کوین‌ها را به کس دیگری بفرستد. این بدان معناست که حکومت‌ها نمی‌توانند ثروت کسی را ضبط کنند و بنابراین کاربران بیت‌کوین آزادی کامل دارند تا هر کاری که بخواهند با پول‌شان انجام دهند.

  هیچ مالیاتی اخذ نمی‌شود

برای یک شخص ثالث هیچ راهی وجود ندارد که مانع نقل و انتقالات مالی بیت‌کوین شود و بنابراین هیچ راه پایداری برای اعمال یک سیستم مالیاتی بیت‌کوین وجود ندارد. تنها راه برای پرداخت مالیات این می‌تواند باشد که کسی داوطلبانه درصدی از مبلغ خود را به عنوان مالیات بفرستد.

هیچ کسی قادر نیست نقل و انتقالات مالی شما را ردیابی کند

مگر اینکه کاربران آدرس‌ کیف‌پولی خود را به صورت عمومی منتشر کنند و گرنه هیچ کس نمی‌تواند نقل و انتقالات مالی را ردیابی کرده تا مبلغ برگردد. هیچ کسی جز مالکین کیف‌پول نخواهد دانست که شما چه مقدار بیت‌کوین در اختیار دارید. حتی اگر آدرس کیف پولی در معرض عموم قرار گیرد، می‌توان به آسانی یک آدرس کیف پولی جدید ایجاد کرد. این امر در مقایسه با سیستم‌های پولی سنتی که در آن اشخاص ثالث بالقوه می‌توانند به اطلاعات مالی شخصی دسترسی یابند، حیطه خصوصی شما را محفوظ نگاه می‌دارد.

  هیچ هزینه اضافی برای نقل و انتقالات مالی وجود ندارد

برای ارسال و دریافت بیت‌کوین لازم است تا کاربران کلینت (client) بیت‌کوین در شبکه داشته و با دیگر کلینت‌ها متصل باشند. اساسا، با استفاده از بیت‌کوین است که کاربران در شبکه مشارکت می‌کنند و بنابراین در کشیدن بار نقل و انتقالات مالی سهیم می‌شوند. این سهیم شدن در کار، هزینه‌های نقل و انتقالات مالی را به شدت کاهش داده و بنابراین هزینه‌های نقل و انتقال ناچیز هستند.

 هیچ خطری برای استرداد وجه وجود ندارد

وقتی که بیت‌کوین ارسال می‌شود، نقل و انتقال مالی دیگر قابل استرداد نیست. از آنجایی که آدرس مالکیت بیت‌کوین به مالک جدید تغییر می‌کند، وقتی که این تغییر صورت پذیرد، بازگشت مبلغ ناممکن است. از آنجایی که مالک جدید کلید خصوصی (private key) مربوطه را داراست، تنها اوست که می‌تواند مالکیت پول را تغییر دهد. این تضمین می‌کند که هیچ خطری هنگام دریافت بیت‌کوین وجود ندارد.

https://blockchair.com/bitcoin/transaction/a2e903c4b689063cdb283d379e64eec2127426530031e5974be3a583c4e1baf8

نتیجه گیری :

برآیند مقایسه اعتبارات اسنادی با سایر روشهای پرداخت آن است که به طور قطع روش اعتبار اسنادی مطمئن ترین و در عین حال پیچیده ترین روش برای بسیاری از بازرگانان است. ولی با توجه به معایبی که دارد در بعضی از کشورها که تعاملات خوب با همدیگر دارند از این روش کمتر استفاده می شود. اما در کشور ما ایران با توجه به دور بودن از بازارهای جهانی به لحاظ بعد مسافت و همچنین با در نظر گرفتن اوضاع سیاسی کشورهای همسایه، این روش برای کاهش ریسک جایگاه خاصی دارد و به عنوان مهمترین روش واردات کالا مطرح می شود.

در حال حاضر با عنایت به اینکه جهان به سمت تجارت الکترونیک پیش می رود، استفاده از ارزهای دیجیتال مطلوب ترین راه معاملات بین المللی خواهد بود.

گردآوری و تنظیم : معین دانشیان

 


true
true
true